Isop i la faula

Com que a 2n de batxillerat traduïrem faules d’Isop, en aquesta entrada donem algunes referències per a ampliar el tema de la faula com a gènere literari, i Isop com a autor llegendari a qui es va atribuir la invenció del gènere, malgrat l’origen popular de les faules.

Informació bàsica: (wikipedia)

  • Isop o Esop (Aesopus, Αἴσωπος) va ser un escriptor de faules grec que va viure al segle VII aC i del que se’n desconeix la data exacta del naixement i la mort. Es conta d’Isop que va nàixer esclau. Les seves faules varen ser recuperades per Demetri de Falèron cap al 300 aC.
  • Biografia: Hi ha poques dades sobre la biografia d’Isop i ja en l’època clàssica la seva figura real es va veure envoltada d’elements llegendaris.   Segons la tradició, va néixer a Frígia (Isop és un riu), tot i que hi ha qui el feia originari de Tràcia, Samos, Egipte o Sardes. Va viure a la Grècia del segle VII aC. Sobre ell es van difondre una gran quantitat d’anècdotes i fins i tot descripcions sobre el seu físic recollides a la “Vida d’Isop”, escrita el segle XIV per Planudo, un monjo benedictí, si bé és dubtosa la seva validesa històrica.
  • Les faules: es basen en històries simples, protagonitzades per animals amb un missatge moral clar. L’objectiu és fomentar determinades virtuts o aconsellar com s’ha de comportar una persona en la vida quotidiana.

La faula

Isop

Ampliació:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: